pandora bijoux
 

 

 


Welke medicijnen worden gebruikt bij astma of COPD?

Luchtwegverwijdende en ontstekingsremmende middelen worden meestal voorgeschreven.
Luchtwegverwijdende middelen zorgen voor het verslappen van de gladde spieren die om de luchtwegen zitten. Daardoor worden de luchtwegen ruimer en kan er gemakkelijker geademd worden.
Ontstekingsremmende middelen remmen de ontsteking in de longen en maken ze daardoor minder gevoelig voor allerlei prikkels van buitenaf. 

De belangrijkste ontstekingsremmende middelen zijn corticosteroïden. Vroeger was er alleen prednisolon (prednison) in de vorm van tabletten of injecties. Prednisolon is heel werkzaam, maar heeft veel vervelende bijwerkingen. Daarom wordt het nu alleen gebruikt bij een astma-aanval.
Tegenwoordig zijn er ook ontstekingsremmende middelen die je kunt inhaleren, zoals beclomethason, budesonide en fluticason. Doordat de middelen geïnhaleerd worden komen ze direct op de plaats waar ze moeten werken en kunnen ze in veel lagere doseringen worden toegepast. Daardoor hebben ze ook veel minder bijwerkingen. 

Verder worden soms ook antihistaminica voorgeschreven of hyposensibilisatie.
Antihistaminica blokkeren het effect van histamine. Histamine is de stof die vrijkomt na contact met een allergische prikkel. Histamine veroorzaakt vooral slijmvlieszwelling door verwijding van de bloedvaten en lekkage van vocht uit de bloedvaten. Antihistaminica hebben vooral effect bij allergische neusklachten, aangezien slijmvlieszwelling daar de meeste klachten veroorzaakt. 

Bij hyposensibilisatie krijgen mensen met een allergie een kleine hoeveelheid van de stof toegediend waarvoor ze allergisch zijn. Het lichaam maakt dan antistoffen aan tegen die stof waardoor men minder gevoelig wordt. Vooral jonge, allergische patiënten met hooikoortsklachten door graspollen hebben baat bij hyposensiblisatie. Veel van deze jongeren hebben ook astmatische klachten, die kunnen verbeteren.
Vaak zijn mensen voor meer dan één stof allergisch zijn; hyposensibilisatie werkt dan niet. 
 
Terug naar veelgestelde vragen

pandora
pandora bracelets
dresses